Paradiset Seychellerna är ett örike bestående av 115 öar som ligger utanför Afrikas östkust. Öriket är känt för sin storslagna natur, vykortsvackra stränder och kristallklara vatten. Hit åker du om du vill unna sig en paradisisk tillvaro med fantastisk mat, vänligt folk, överväldigande natur och en behaglig stillsamhet.

Seychellerna resa
seychellerna, Anse Georgette

Är du sugen på en resa till Seychellerna eller bara intresserad av landet? Vilket som här bjuder vi på en massa Seychellerna information.

Några av våra populära resor till Seychellerna:

Seychellerna resa 1. Seychellerna har några av de vackraste och mest kända stränderna i världen och med boende på små, charmiga familjeägda guesthouses och lite äventyrslusta kan de flesta förverkliga drömmen om paradiset för en överkomlig slant. På den här kombinationsresan upplever ni tre öar och bor på prisvärda guesthouses.
Seychellerna resa 2. Kombinationsresa som ger er det bästa av Seychellernas ö-värld. Resan börjar på huvudön Mahé, vidare med båt till ön Praslin och avslutas på lilla paradisön La Digue. Resan bjuder på fantastiska naturupplevelser, unikt djurliv, romantiska solnedgångar och stränder av absolut världsklass. Samtliga hotell på den här resan är av mycket bra standard och med halvpension.

Du hittar alla våra Seychellernaresor här.

Befolkning på Seychellerna


Då Seychellerna mestadels är naturreservat råder det byggförbud på de flesta öar. Detta har medfört höga turist- och miljöskatter. Mestadels består öarna av korall, och drygt 40 öar består av granit. Man kan se en tydlig skillnad på de olika öarna då korallöarna är låga och platta och granitöarna har frodig tropisk växtlighet med toppar som stupar ned mot havet.

Seychellernas flagga, blå gul röd vit grön

Seychellerna är Afrikas minsta land. När slaveriet avskaffades 1830 fanns det 7 500 invånare i öriket och invånarantalet har sedan dess ständigt vuxit. Idag är bor det strax över 90 000 personer på alla öarna varav 26 000 bor i huvudstaden Victoria på ön Mahé. Turismen är strängt reglerad då man inte vill ha fler turister än vad det lilla landet mäktar med. Man tar heller inte emot mer än cirka 200 000 turister per år. Detta har medfört att Seychellerna är ett av de mest exklusiva resmålen i världen. Landet är dock inte så dyrt som många tror (mer om det nedan).

Seychellerna är ett rikt land och levnadsstandarden räknas till en av de högsta i Afrika. Rent dricksvatten och avlopp har i stort sett hela befolkningen tillgång till och man åtnjuter avgiftsfri hälsovård och utbildning. Lokalbefolkning pratar till största delen kreol, franska och engelska. Den seychelliska kreolen, Seselwa, är en inkorporering av flera språkgrupper, som hindi, afrikanska språk, franska och engelska.

Officiella språk är franska, engelska och kreol.

Historia

1768 koloniserade fransmännen öarna. De började efter det flytta över sina slavar hit från Mauritius. Innan dess var Seychellerna obebott (det finns dock teorier om att malajerna bodde på några av öarna under en kortare period mellan år 200-300).

Britterna erövrade öarna 1794 och Seychellerna blev då en brittisk koloni som under andra världskriget fungerade som flott-och flygbas. 1976 fick Seychellerna sin självständighet. En diktatur styrde landet från 1979 till 1993, då då man återinförde demokrati..

Religionsfrihet råder på Seychellerna. Här finner man en blandning av religioner som kristendom, hinduism och islam.

Den största industrin på Seychellerna sedan en lång tid tillbaka är fiskeförädling. I huvudstaden Victoria finns världens största anläggning för konserverad tonfisk. I stort sett hela produktionen exporterar man till Europa. Detta gör tonfiskkonserver till landets viktigaste exportvara.

Valuta

Valutan heter Rupee (SCR). Det går att växla till sig denna valuta på plats i landet. På hotellet och om man beställer utflykter går det bra att betala med Euro, men seychelliska Rupees är den föredragna valutan på de flesta etablissemang.

Prisnivå

Maten på marknader etc är billig (cirka 30 kronor för en lunch), men på turistrestaurangerna är priserna relativt höga. Dock är Seychellerna inte så dyrt som ryktet säger. Till exempel kostar en lokal öl i butik runt 15 kronor (20 kronor för importerad), en flaska Coca-Cola cirka 10 kronor, 1 km taxi under 20 kronor, 25 kronor för en kopp cappuccino. Se bara till att inte äta i de mest utpräglade turiststråken så springer inte kostnaden iväg. Då i princip allt är importerat är det relativt höga priser på kläder, elektronik, etc. Men vem åker väl till Seychellerna för att shoppa? Läs vår guide om mat och restauranger på Seychellerna.

Det går bra att betala med kort på hotell, restauranger och i de flesta butiker. Bankomater finns att tillgå.

Drömmer du om en

Seychellerna resa?

Tidsskillnad

Tidsskillnaden är 2 timmar före svensk tid på sommaren, 3 timmar före på vintern.

Seychellerna, Curieuse

Behöver jag vaccinera mig innan resan till Seychellerna?

Seychellerna är bland de säkraste och renaste resmålen i tropikerna. Trots det rekommenderar man att du vaccinerar dig främst mot Hepatit A, samt mot Hepatit B och tyfoid (den sistnämnda om du planerar att äta utanför turistområdena och/eller om du ska leva med ortsbefolkningen) om du ska vistas i landet längre än tre veckor. Ska du vara på Seychellerna längre än sex månader rekommenderar man också vaccinering mot tuberkulos. Kontakta din vaccinationsmottagning minst en månad innan avfärd för rekommendationer.

I övrigt rekommenderas det att du följer sunt förnuft vad det gäller maten och drycken du förtär. Ät genomstekt mat, undvik råa skaldjur och fisk, skölj grönsaker och frukt etc. Undvik dricksvattnet (men det går bra att borsta tänderna i det).
Giftiga maneter är ovanliga i detta område, men undvik maneterna ändå för säkerhets skull. I övrigt finns det i princip inga farliga djur eller växter på öarna.
Bada dock INTE i sötvatten, sjöar eller floder, i länder med subtropiskt eller tropiskt klimat då det finns parasiter i vattnet.
Använd myggstick. Myggorna kan bära på denguefeber och chikungunyafeber (det finns ingen vaccination mot dessa sjukdomar).

Tips! Packa med strandsandaler då många stränder kryllar av vassa koraller som kan orsaka rejäla skador om man är oförsiktig.

Läs mer om rekommendationer på Vårdguiden.

Seychellerna

Visum

En viktig faktor att nämna är att innan man åker till Seychellerna ska man se till att passet är giltigt minst 6 månader efter inresedatum. Om man reser från Skandinavien får man ett 30-dagars visum automatiskt vid ankomst om man kan visa upp sin returbiljett och har bekräftelse på en hotellbokning som gäller under hela vistelsen.

Kulturen på Seychellerna

Den rika kulturen är en blandning av alla de folkslag som en gång i tiden bosatt sig på öarna. Då öarna har en mycket rik historia hittar man således en spännande blandning av bland annat pirater, franska kolonister, afrikanska slavar, tamiler, kineser och brittiska handelsmän.

Den dominerande religionen är katolicismen (det franska arvet). Trots att en stor del av befolkningen är religiös så tror fortfarande många på magi. Det är relativt vanligt att man anlitar schamaner (som även kallas bonom di bwa, ”människa sprungen från skogen”) för spirituell rådgivning. Man tror också i stor utsträckning på spöken och andar (när en närstående dör så vaktar man kistan så att dennes själ inte flyr och blir en ”dandotia”, en zombie), och de afrikanska slavarna förde med sig ”svart magi”. På många sätt påminner Seychellerna i detta avseende om Haiti och dess voodoo-kultur.

Musiken på Seychellerna är mycket distinkt och har därför fans över hela världen. Framförallt är det de afrikanska influenserna som påverkat musikstilen. Den kända ”moutia-dansen” härstammar från afrikanska slavar. Det är en långsam, erotisk dans som ofta dansarna dansar till tonerna av en enda trumma. Moutia-sånger var från början böner, som slavarna gjorde om till arbetssånger. Musiken och dansen ansågs så omstörtande av de brittiska överherrarna att de under en tid förbjöd den totalt.

Här finns också sega, som är en calypsoliknande musikstil, samt contredanse, med fioler, banjos, dragspel etc som har sitt ursprung i 1700-talets Frankrike.

Kommunikationer


Att ta sig runt på Seychellerna är enkelt och problemfritt. Öriket har ett välfungerande transportsystem där man tar sig lättast runt med buss, hyrbil eller cykel.
Notera att det råder vänstertrafik, en kvarleva sedan det brittiska styret. Taxi finns också som ett alternativ och då taxipriserna är förutbestämda av regeringen finns där inget utrymme för förhandling.
Vill man göra dagsutflykter till närliggande öar går det båtförbindelser dagligen mellan öarna. Privata kryssningar kan du även boka via något av de många hotellen.

Vädret på Seychellerna

Seychellerna har ett tropiskt klimat. Det innebär hög luftfuktighet, jämna och tämligen höga temperaturer. Normalt brukar temperaturen ligga mellan 24 och 30 grader. Monsunvindar styr ögruppens två årstider. Den varmaste tiden inträffar från mars till maj och den svalare från maj till september. Korta torrperioder förekommer och allvarliga stormar är sällsynta.

Beroende på vilka aktiviteter man vill göra på Seychellerna är det alltid bra att hålla reda på de olika säsongerna. Bäst säsong för vindsurfing anses vara under sydostmonsunen, maj – september och vill man dyka är det bäst mellan mars – april och september – november. Högsäsong för turism är mellan oktober – april.

Mest regn faller det i december och januari. Detta är också den varmaste och grönaste perioden på året. Regn faller dock som oftast i kortare skurar, och det är ovanligt med ett ihållande regn.

Seychellerna, Cote d'Or

Bästa tiden på året att besöka öarna
Läs också vår reseguide till Seychellerna

Här hittar du våra reseguider till:

Skriv till info@seychellernaresor.nu för mer information om våra resor till Seychellerna eller fyll i formuläret nedan.

    Res till Seychellerna