Ska du resa till Seychellerna? Vi har paketresor och reseguider

Vallée de Mai, Praslin

Om du vill vandra på Praslin så är Vallée de Mai ett ypperligt val. Vallée de Mai är ett litet naturreservat beläget nästan mitt på ön och är en av…

Om du vill vandra på Praslin så är Vallée de Mai ett ypperligt val. Vallée de Mai är ett litet naturreservat beläget nästan mitt på ön och är en av få platser den endemiska jättepalmen Coco de Mer växter. Sedan 1983 finns parken även med på Unescos världsarvslista. Palmen som kan bli 30 meter hög gör att du känner dig som en lilleputt där du vandrar runt på stigarna omgiven av tät grönska och jättelöv. Har du tur kan du även få möta den svarta papegojan, som bara finns här på ön Praslin i hela stora världen eller någon av alla andra fåglar och djur som lever i skogen. Men det gäller att ha ögonen med sig, djuren är väl kamouflerade i den frodiga växtligheten

Läs mer: Våra resor till Seychellerna

Entrén till Vallée de Mai

Vandringsleder i Vallée de Mai

Parken har 3 huvudstigar på mellan 1-2 km som du enkelt kan vandra själv. Lederna är Cedar trail, Central trail och Circular trail. Vid Shelter (se karta nedan) längs Circular trail har du en hänförande vy över Praslin. Vill du lära dig massor rekommenderas en guide. Det erbjuds två gratis guidade vandringar per dag (hösten 2019 kl.9 och kl.14) eller så finns möjlighet till privat guidning. Vill ni ha gott om tid avsätter ni åtminstone ett par timmar till att vandra runt i parken för att verkligen kunna njuta av dessa speciella omgivningar som ibland omnämns som Edens Lustgård.

Karta över Vallée de Mai och dess vandringsleder

Lite roliga fakta om Coco de Mer-palmen

# En Coco de Mer nöt kan väga upp till 20 kg.

# Palmen kan li mellan 2-300 år gammal.

# Den kan som sagt bli upp till 30 meter hög och lövet kan bli så stort som 4,5 m.

# Coco de Mer palmens frö är världens största frö.

# Det finns kvinnliga och manliga Coco de Mer palmer men det är först efter 25 år du kan se vilket. Då är det andra sidan extremt lätt då deras frukter påminner mycket om de mänskliga könsorganen.

Bra att veta inför ditt besök till Vallée de Mai

Du tar dig hit med lokalbuss eller med hyrbil. Inträdet är 305 Seychellois Rupees och parken är öppen mellan 8.30-4.30. Toalett, café & en souvenirbutik finns vid entrén. Gratis guidade visningar kl.9 & kl.14.

Inga kommentarer till Vallée de Mai, Praslin

Curieuse Island – jättesköldpaddor & Coco de Mer-palmer

Curieuse är en liten ö utanför Praslins norra kust och ett populärt utflyktsmål. Curieuse är en förhållandevis liten ö med sina areal på knappa 3 km2 men här finns ändå…

Curieuse är en liten ö utanför Praslins norra kust och ett populärt utflyktsmål. Curieuse är en förhållandevis liten ö med sina areal på knappa 3 km2 men här finns ändå en del att se och att göra.

Läs mer: Våra resor till Seychellerna

Resa till Seychellerna, besök Curieuse Island

Öns huvudattraktioner är de ca 300 jättesköldpaddorna som är hitflyttade från atollen Aldabra. Jättesköldpaddan som är klassad som en sårbar art får här på ön en fristad. Äggen tas om hand och sköldpaddsbebisarna blir inte utsläppta i det fria förrän de är runt 5 år och har betydligt större chans att överleva. Du blir välkomnad av dessa bjässar när du kommer till Laraie Bay och de blir gärna matade med lite löv.

Resa till Seychellerna, besök Curieuse Island

På Curieuse Island hittar du även Coco de Mer-palmen som bara växer på en annan plats till i världen och det är på grannön Praslin. Coco de Mer-palmen innehar inte mindre än 3 världsrekord; det tyngsta fröet på 17,6 kg, den största blomman på något palmträd och den största frukten hittills på 42 kg.

Läs mer: Guide till Praslin

Från Laraie Bay till stranden St. Joseph på öns andra sida går en väl utmärkt vandringsled på knappt 2 km. Längs vägen passerar du genom de fascinerande mangroveträsken. Mongroveträden klarar att växa i saltvattnet då plantan har utvecklat lite olika sätt att bli av med vattnet. Vissa arter silar bort det redan i rotsystemet. Andra låter saltet dunsta genom bladverket vilket skapar salta blad eller samlar upp saltet i barken.

Resa till Seychellerna, besök Curieuse Island

På Anse St. Joseph möter, förutom en otroligt vacker strand även Doktorns hus. Curieuse har ett förflutet som leprakoloni mellan 1833-1965. Idag fungerar huset som ett litet museum där du kan lära dig mer om öns historia och det arbete som utförs i marinparken idag.

Resa till Seychellerna, besök Curieuse Island

Ditt hotell kan hjälpa dig att boka en utflykt hit eller också kan du gå ner på stranden i Cote D’Or och boka direkt själv. Självklart hjälper även vi dig gärna med dina utflyktsbokningar. Det finns lite olika upplägg på utflykten men vanligt förekommande är båttur ut till Curieuse, BBQ-lunch antingen i Laraie & St. Joseph och snorkling utanför St. Pierre på vägen hem. Utflykten tar då ca 5 timmar.

Resa till Seychellerna, besök Curieuse Island
Resa till Seychellerna, besök Curieuse Island

Du kan läsa mer om Curieuse Island på resebloggarna Ladies Abroad & På vift.

Inga kommentarer till Curieuse Island – jättesköldpaddor & Coco de Mer-palmer

Genom turkost vatten i genomskinlig kajak

Om du bara ska göra en utflykt på La Digue så rekommenderas en tur med genomskinlig kayak i vattnen utanför Anse Source L’Argent. Strax före du når stranden hittar du…

Om du bara ska göra en utflykt på La Digue så rekommenderas en tur med genomskinlig kayak i vattnen utanför Anse Source L’Argent. Strax före du når stranden hittar du Crystal Water Kayaks som erbjuder lite olika turer. Prova turen Robinson Cruise där du under 3-4 timmar först paddlar med Anis Jacob som berättar om undervattenslivet, har du tur kan du få se rockor.

Läs mer om en av våra resor till La Digue

Seychellerna, La Digue, Paddla kayak, Crystal Water Kayaks

Ni paddlar vidare med oslagbara vyer över den världsberömda stranden innan strandhugg görs på stranden där en av Robinson Cruise filmerna är inspelad. Kanske en av de absolut vackraste stränderna på La Digue! Dagen avslutas med en lektion i konsten att öppna en kokosnöt. Definitivt inte en lätt uppgift!

Seychellerna, La Digue, Paddla kayak, Crystal Water Kayaks
Seychellerna, La Digue, Paddla kayak, Crystal Water Kayaks
Seychellerna, La Digue, Paddla kayak, Crystal Water Kayaks
Seychellerna, La Digue, Paddla kayak, Crystal Water Kayaks

Följebåt körd av den eminenta skepparen tillika proffset i kokosnötsöppning, Leo, finns hela tiden med. Vattentäta påsar för värdesaker finns att låna. Glöm inte kamera!

Seychellerna, La Digue, Paddla kayak, Crystal Water Kayaks

Läs mer om alla våra resor till Seychellerna och följ oss gärna på FB för ständiga uppdateringar om kampanjer, nyheter och härliga restips.

Här kan du läsa mer om att paddla kajak på La Digue

Inga kommentarer till Genom turkost vatten i genomskinlig kajak

Pension Michel, La Digue

Att ö-luffa på Seychellerna och bo på guesthouses har snabbt blivit en mycket populär reseform. Att besöka den lilla ön La Digue och bo på Pension Michel med endast 8…

Att ö-luffa på Seychellerna och bo på guesthouses har snabbt blivit en mycket populär reseform. Att besöka den lilla ön La Digue och bo på Pension Michel med endast 8 rum toppar popularitetslistan bland våra resenärer. Jag har förmånen att vara på Pension Michel just nu och gör det jag gillar mest när jag reser; träffar nya människor och tar del av deras historier. 

Under frukosten får jag en pratstund med managern på Pension Michel, Marisa Ernesta, en ståtlig charmerande dam med glimten i ögat och ett skratt som alltid tycks vara nära till hands. Hennes familj har bott på ön sedan generationer, hon har barn och barnbarn på ön. Hon promenerar till jobbet varje dag, simmar regelbundet och så länge kroppen orkade spelade hon volleyboll. Ett liv utanför La Digue är otänkbart för henne. 

Seychellerna, La digue, Pension Michel
Seychellerna, La digue, Pension Michel

Marisa menar att den största anledningen till att folk trivs på pensionatet är den familjära atmosfären och att småskaligheten inbjuder till samtal och interaktion mellan gästerna. Hon berättar att allt som serveras på Pension Michel inhandlas lokalt så långt som det är möjligt, men efterfrågan är större än utbudet och därför köps råvaror också in från huvudön Mahe. För mig personligen är de utsökta måltiderna dagens höjdpunkt!

Seychellerna, La digue, Pension Michel
Seychellerna, La digue, Pension Michel

Pension Michel invigdes 1996 och Marisa berättar stolt att hon har varit med sedan 1997, kocken sticker ut huvudet och förkunnar att hon har varit med ända från starten. Det verkar vara en gemytlig stämning bland personalen, vilket smittar av sig, och det tycks som alla är besläktade på något sätt, det kanske inte är så konstigt med en befolkning på endast 2 000 invånare.

Seychellerna, La digue, Pension Michel
Seychellerna, La digue, Pension Michel

Enda bekymret för Marisa och Pension Michel (och för oss på resebyrån!) är att det nästan alltid är fullbokat och man måste vara ute i mycket god tid för att få ett rum här.
Läs mer om våra resor till Seychellerna och boende i guesthouses:
https://afro-caribbean.se/resor/seychellerna/

Inga kommentarer till Pension Michel, La Digue

Takamaka Rum Distillery

Takamaka Rum Distillery, Seychellernas första och enda romdestilleri. Seychellerna och den här delen av världen har inte en lång romhistoria som det finns i tex Västindien. Men i början av…

Takamaka Rum Distillery, Seychellernas första och enda romdestilleri. Seychellerna och den här delen av världen har inte en lång romhistoria som det finns i tex Västindien. Men i början av 2000-talet beslutade två bröder i familjen D´Óffay att det var dags att skapa historia. Rommen tillverkas av ekologiskta, på Seychellerna odlade sockerrör. Sockerrören odlas i fyra olika regioner på Mahé av oberoende odlare. Sockerrören är en bristvara eftersom seychellisk lag enbart tillåter odling av sockerrör på mark som ej går att odla annan föda på. Sockerrören krossas och juicen fermenteras, destilleras, lagras och smaksätts sedan på La Plaine St André. La Plaine är en gammal kryddplantage nu omvandlad till romdestilleri och i den gamla huvudbyggnad finns numer en utmärkt restaurang.

Takamaka rum distillery, saker att göra på mahé, seychellerna

Titta själv eller ta en guidad visning

Hela anläggningen är öppen för besökare och du kan välja att strosa runt själv eller gå någon av två dagliga  (mån-fre) guidade rundvandringar. Rundvandringen bjuder på så väl intressant historia som provsmakning av både sockerrörsjuice och rom.

Takamaka rum distillery, saker att göra på mahé, seychellerna

Passa på att äta på den trevliga restaurangen

Lunch (eller middag för den delen) kan intas på den härliga verandan omsluten av tropisk grönska. Här serveras mat med lokala smaker och med en modern tvist. 

Takamaka rum distillery, saker att göra på mahé, seychellerna

Bra att veta

Hitta hit: La Plaine St. André ligger 7 km söder om flygplatsen längs East Coast Rd. 

Öppettider: Se deras hemsida www.takamakarum.com

Läs mer om Afro-Caribbean Travels resor till Seychellerna

Inga kommentarer till Takamaka Rum Distillery

Praslin – dessa vackra stränder

Dagarna på Praslin är nu över och jag lämnar ön fylld av vacker natur.  Återigen har dagarna fyllts med trevliga aktiviteter. Båtutflykt till Curieuse där du kan hälsa på de…

Dagarna på Praslin är nu över och jag lämnar ön fylld av vacker natur.  Återigen har dagarna fyllts med trevliga aktiviteter. Båtutflykt till Curieuse där du kan hälsa på de enorma sköldpaddorna, vandra genom mangroveträsk och få ett stycke öhistoria i doktorns hus. På vägen tillbaka lägger sig båten för ankar en stund och du får tillfälle att snorkla vid klipporna vid St Pierre. 

Seychellerna, Praslin, curieuse

Seychellerna, Praslin, curieuse

Seychellerna, Praslin, st pierre

Seychellerna, Praslin, st pierre

Praslin är lagom stor för att hyra bil en dag för att upptäcka öns alla sidor. Från Anse Lazio i nordost till Anse Georgette i nordväst. Och så öns stolthet förstås, Vallée de Mai, naturreservatet med palmskog som är i princip orörd sedan förhistorisk tid. Med den endemiska coco de mer palmen och den svarta papegojan.

Seychellerna, Praslin

Seychellerna, Praslin

Seychellerna, Praslin

Seychellerna, Praslin

Seychellerna, Praslin

Seychellerna har så mycket att erbjuda!

Inga kommentarer till Praslin – dessa vackra stränder

La Digue, ett litet paradis

Dagarna på La Digue försvann i ett nafs. Som sig bör på denna ö har cykel och fötter varit fortskaffningsmedel. Cykeln har tagit mig från nordöstra till sydöstra ön och…

Dagarna på La Digue försvann i ett nafs. Som sig bör på denna ö har cykel och fötter varit fortskaffningsmedel. Cykeln har tagit mig från nordöstra till sydöstra ön och fötterna  till stränderna Petite Anse & Anse Cocos dit det inte går att ta sig på annat vis. Självklart har även ett besök gjorts på  L’Union Estate och på den fascinerande stranden Anse Source d’Argent. Som grädde på moset paddlades det kayak till ytterligare en paradisstrand som heter Anse Pierrot, här snackar vi Robinson Crusoe. Dessutom har det sörplats passionfruktsjuice och ätits take away curry.  Jösses vilka härliga dagar! Så mycket bättre än så här blir det inte.

Seychellerna La Digue

Seychellerna La Digue

Seychellerna La Digue

 

Seychellerna La Digue

Seychellerna La Digue

Inga kommentarer till La Digue, ett litet paradis

Intensiva dagar på Mahe

Nu är 3 intensiva dagar på Mahe över. och resan har gått vidare till lilla La Ddigue. Under dagarna på Mahe har jag kört kors och tvärs, upp och ner…

Nu är 3 intensiva dagar på Mahe över. och resan har gått vidare till lilla La Ddigue. Under dagarna på Mahe har jag kört kors och tvärs, upp och ner över ön. Mahe är som gjort för utflykter och är det självklara valet för den rastlösa Seychellernaresenären. Det är tämligen enkelt att köra själv om du hyr bil, Vänstertrafiken och de kurviga, branta, smala vägarna vänjer man sig vid kanska fort även om det inte är att rekommendera att vara ute på vägarna i mörkret. Ett billigare alternativ är att ta lokalbussen vars turnät täcker in ön väl.

 

Mahe, Seychellerna

Victoria är trevligt att strosa runt i ett par timmar. Marknaden och det lilla hindutemplet är självklara stopp. Ett besök på nya National History är ett bra sätt att få en bakgrundshistoria till Seychellerna, ligger precis vid det berömda Victoria Clock Tower. Avsluta besöket i världens minsta huvudstad med lunch på Marie Antoinette för traditionell creolosk mat.

Mahe, Seychellerna, marknad

 

Mahe, Seychellerna Victoria

Mahe, Seychellerna, Victoria Mahe, Seychellerna, Victoria

Takamaka Rum Distillery har en riktigt trevlig visning som avslutas med romprovning och restaurangen serverar god mat.

Mahe, Seychellerna Takamaka Rum Mahe, Seychellerna, Takamaka rum

När man kör längs kusten avlöser de fina stränderna varandra så glöm inte packa ner badkläderna i dagryggsäcken. Sträckan längs västkusten är otroligt vacker och stränderna många. Här finns en hel del restauranger och supermarkets så du behöver aldrig gå hungrig eller törstig. Prova passionsfruktsjuicen!

Mahe, Seychellerna, Lazare Bay Mahe, Seychellerna Mahe, Seychellerna

Förutom stränder erbjuder sträckan ett vattenfall där du kan ta ett dopp i den naturliga poolen. På vägen mellan Port Glaud och Victoria över berget Morne är det vidunderlig utsikt över västkusten. Området runt Morne är nationalpark och här hittar du flera vandringsleder av olika svårighetsgrad.

Mahe, Seychellerna Port Glaud Mahe, Seychellerna

Som du ser, du behöver inte vara sysslolös på Mahe!

Inga kommentarer till Intensiva dagar på Mahe

Type on the field below and hit Enter/Return to search