Seychellerna är ett fantastiskt resmål för den som söker stillsamhet och lugn men även för den som är nyfiken på att bege sig ut på äventyr genom att utforska de olika öarnas charm och karaktär. Med sin häpnadsväckande natur, sitt rika djurliv och fantastiska fauna har de olika öarna något för alla. Här nedan får du en guide till Seychellerna:

Maten på Seychellerna

Maten på Seychellernaär en fusion av det afrikanska, franska, indiska, kinesiska och brittiska köket. Här sätts den traditionella matlagningen samman med nya råvaror och kryddor vilket ger en alldeles speciell smakupplevelse. Det inhemska kreolska köket har inslag från Västindien.
Det finns ett stort utbud av restauranger och man får räkna med att en huvudrätt ligger mellan 200 – 300 kr. Den inhemska ölen Seybrew är att rekommendera när törsten slår till. Läs mer om mat och restauranger.

Seychellernas natur

Bland de frodiga och grönskande kullarna hittar man ett fantastiskt växt- och djurliv som inte återfinns på någon annan plats på jorden. Att vandra i den sagolika nationalparken Vallée de Mai på Praslin bland enorma Coco de Merpalmer och se den säregna svarta papegojan tillsammans med alla de andra inhemska växterna och djuren är en upplevelse man sent kommer att glömma. Har man fortfarande energi kvar i benen kan man hoppa på båten och ta sig över till Mahé och besöka Seychellernas största nationalpark, Morne i Seychellois. Denna gigantiska nationalpark täcker 20 % av Mahés yta och nätverket av vandringleder är stort. Här kan man vandra upp till Seychellernas högsta bergstopp, Morne Blanc och med lite tur få en glimt av världens minsta groda.

Du hittar alla våra Seychellernaresor här.

Huvudön Mahé

Huvudön Mahé, där ungefär 90 % av den totala befolkningen bor, är den största ön på Seychellerna. På Mahé finner man bergsrika regnskogar med granittoppar och även Seychellernas enda hindutempel, Arulmigu Navasakti Vinayagan. I huvudstaden Victoria ligger en av landets internationella flygplatser och här finns ett stort utbud av shopping och många av örikets bästa restauranger. Lokala hantverk och smycken tillverkade av pärlor och snäckor, kryddor och keramik finns att hitta på någon av de lokala marknaderna runtom på ön. Den storslagna naturen gör det möjligt att bege sig ut på fantastiska vandringsleder med fantastiska vyer. Ett väl värt besök är de två nationalparkerna på ön.

LÄS MER OM

Praslin – Paradisets paradis

Ungefär en timmes båtresa från Mahé finner man Praslin, Seychellernas andra största ö. Lugnare atmosfär, frodig växtlighet och härliga stränder. Anse Lazio är ansedd som en av världens vackraste stränder. Vattnet inbjuder till ljuvlig snorkling och fantastiska korallrev. En stor del av öns natur är orörd vilket har lett till att öns nationalpark, Vallée de Mai, har upptagits på Unesco:s världsarvslista. Här finner man den alldeles säregna ”Coco de Mer”, dubbelkokosnöten men också bland annat vildvuxna orkidéer.

LÄS MER OM

La Digue – den stora lilla ön

La Digue är den tredje största ön och en av de absolut vackraste. För att ta sig dit tar man först en båt från Mahé till ön Praslin och sedan byter man båt till La Digue. På La Digues långa och paradisiska sandstränder får man chansen att njuta av ensamheten. Tempot är väldigt lugnt och här finner man inte många motorfordon. För att ta sig runt på den frodiga ön kan man antingen promenera eller hyra cykel. Ett annat mer traditionellt sätt att ta sig runt ön är att åka med på en av alla de oxkärror som dagligen kör både människor och varor runt ön.

LÄS MER OM

Guide till Seychellerna
La Digue

Beau Vallon och nordkusten – Mahé


På ön Mahés nordvästra kust ligger badorten Beau Vallon. Dess strand är den populäraste på ön och många vallfärdas hit för att dyka och snorkla bland de välbevarade korallreven och det kristallklara vattnet. I Beau Vallon råder ett lugn och avkopplande stämning trots stadens enorma turistströmmar. Här hittar man många små och mysiga hotell men vill man ha en lite mer lyxig tillvaro finns tre stora hotell att välja mellan – Le Meridien, Fisherman´s Cove, The Berjaya Beau och The Coral Strand. Le Meridien är det äldsta hotellet på Mahé och byggdes 1943. Det nybyggda hotellet The Savoy är det enda femstjärniga hotellet på ön.

Kustvägen norr om Beau Vallon bjuder på fantastiska vyer och leder till sevärdheterna Glacis och North Point. Båda är väl värda ett besök för deras storslagna landskap och naturupplevelser. Tar man bilen och kör kustvägen västerut passerar man staden Bel Ombre, som har många valmöjligheter vad det gäller boende och där finns även en liten fiskehamn. Kustvägen slutar i staden Danzil där den berömda, italienskinspirerade restaurangen La Scala ligger. Det krävs dock bokning i förväg, och man kommer inte in i shorts och tofflor!

Fågelskådning på Bird Island


Bird Island är ett av naturens storslagna mästerverk. 100 km norr om ön Mahé ligger denna fantastiska korallö med en slående natur och makalöst djurliv. Den har fått sitt namn från de 700 000 sottärnor som bor på ön. Fåglarna kommer till ön i slutet på mars, lägger sina ägg i maj och lämnar inte ön förrän i oktober. På norra delen av ön uppstår ett annat naturfenomen varje år från oktober till december, då de eurasiska flyttfåglarna landar på ön för deras första stopp. Här har man kunnat se många arter och upptäckt många nya i Seychellerna. Då sottärnan är den stora stjärnan på ön kan man också se andra fåglar som fetärnan och brun noddy samt sköldpaddor som karettsköldpaddan och den gröna havssköldpaddan.

Bird Island är också hem till de magnifika havssköldpaddorna som lägger sina ägg på de pudervita stränderna på ön. Här bor världens äldsta havssköldpadda, Esmeralda, född 1771.

Tidigare var ön känd under namnet ”Île aux Vaches” på grund av den stora mängden sjölejon som levde i närliggande vatten. 1896 – 1906 flyttade man 17 000 ton guano (fågelspillning), effektivt gödningsmedel, från ön för att exportera till Mauritius. Ön har även fungerat som en kokosnöts- och bomullsplantage samt för odlingar av papaya.
Sedan 1967 har Bird Island varit privatägd. Det finns ett hotell på ön med 26 bungalows och ön har även sin egen flygplats, Bird Island Airport, och väderstation. Man kan flyga hit från huvudön Mahé.

Anse Lazio – Praslins vackaste strand?


Vattnet är turkosblått, stranden mjuk och vit. Anse Lazio ligger på ön Pralins nordvästra sida och anses vara en av världens vackraste stränder. Här finner man frodig grönska längsmed bukten som förses av granitformationer. Man behöver inte simma långt för att kunna se de storslagna korallreven och det ”Hitta Nemo”-liknande myllret under vattenytan. Anse Lazio är ett av få ställen i Seychellerna där man får lov att simma bland korallreven, annars är de flesta korallrev skyddade i naturskyddsområden.
Det lättaste sättet att ta sig hit är att köra bil. Bussförbindelser finns men innebär en promenad uppför ett tätt och frodigt skogsområde. Man ska dock inte låta sig avskräckas från att ta sig dit till fots, det är väl värt mödan. Vyerna är svårslagna.
Värt att notera är att bästa tiden att besöka Anse Lazio är på morgonen, helst under soluppgången. Då slipper man alla besökare och grupper som kommer med båten från Mahé. Mestadels under året är vattnet här lugnt och stillsamt men ibland kan vågor och strömmar komma in och det gäller då att vara vaksam och försiktig. Det finns badvakter på stranden vilket tillhör ovanligheterna i Seychellerna.

Nationalparken Morne i Seychellois på Mahé

Guide till Seychellerna

Nationalparken Morne i Seychellois på Mahé är den största nationalparken i Seychellerna och har varit nationalpark sedan 1979. Den täcker mer än 20 % av ön Mahés totala yta. Nätverket av vandringsleder täcker mer än 15 kilometer och det finns totalt 12 stycken att välja emellan. Dessa kan man utforska under en halv- eller heldagstur.

Seychellernas högsta bergstopp, Morne Blanc (905 meter) ligger beläget i nationalparken. Det är en mindre utmaning att ta sig upp för berget men väl uppe möter du en fantastisk utsikt över Mahés västkust. Skogen runt berget är hem för flera av Seychellernas inhemska fåglar. Har man tur kan man även få höra lätet från världens minsta groda. Då den är en centimeter lång är det mer troligt att man hör än ser den.

Vallée de Mai på Praslin

En gång i tiden trodde man att Vallée de Mai var Edens lustgård, för dess extremt vackra och sagolika skog. Denna nationalpark sägs vara 180 miljoner år gammal och står på Unesco:s världsarvslista. Här finner man den alldeles säregna palmen ”Coco de Mer”, dubbelkokosnöten, som har världens största frö. Ett frö kan väga upp till 40 kilo. Bland de 6 000 ”Coco de Mer”- palmer finner man också sex endemiska palmarter, cirka 50 olika arter av inhemska träd och växter.

Här återfinns också den utrotningshotade och mytomspunna Seychellsvasapapegojan, The black parrot.

Det finns tre vandringsleder man kan gå i den magnifika nationalparken. Den kortaste är cirka 1 km och den längsta är 2 km. Dessa är ideala för familjer då de är tydligt markerade och svårighetsgraden är lätt. Känslan när man går mellan de 30 meter höga Coco de Merpalmerna och de monstruösa bladen och växterna är magisk, och få ställen på denna planet kan förmedla en känsla av att man befinner sig i en annan tid, en annan plats. För att inte missa allt som Vallée de Mai har att erbjuda rekommenderas det att man bokar en privat guide. Räkna med att spendera ungefär två timmar i nationalparken.

Alphonse Island

Bara en timmes flyg söderut från huvudön Mahé ligger Alphonse Island i hjärtat av Indiska Oceanen. Tillsammans med de närliggande öarna St Francois och Bijoutier bildar de Alphonseatollerna.

1562 gav portugiserna ön namnet San Francisco och 1730 döpte den franska befälhavaren, Alphonse de Pontevez, ön efter sig själv. Efter en rad olika privata ägare är det nu familjen Collins som äger ön.

Alphonse Island är ett paradis för naturälskare. På ön, som endast är 2 kvadratkilometer och med en diameter på 3 kilometer, kan man se ett fantastiskt fågelliv. Tack vare att ön ligger isolerat är detta ett paradis för flyttfåglar. Här har man hittat arter som man inte funnit någon annanstans söderut från den seychelliska skärgården. Många anser att världens bästa flugfisket finns här.

Anse Cocos – La Digue

På La Digues östra sida ligger den avskilda och vykortsvackra stranden Anse Cocos. Då den endast är tillgänglig till fots är det lite av en utmaning att ta sig dit. Det tar ungefär 30 minuter att gå från Grand Anse men det är väl värt mödan när det nästan känns som att du är den enda som har hittat hit. Då vattnet här är lugnare här än på de närliggande stränderna Grand och Petit Anse kan det fortfarande vara starka strömmar.

Reseguide Seychellerna
Anse Cocos

Curieuse Island utanför Praslins kust

Nära ön Praslins nordkust ligger den lilla granitön Curieuse. Dess karaktäristiska röda jord, gröna flora och Coco de Merpalmer gör Curieuse till en av de mest ikoniska symbolerna av Seychellerna. De flesta som besöker Curieuse går iland vid Baie Laraie där man direkt möts av jättesköldpaddor som ligger och latar sig i solen och i det kristallklara vattnet simmar papegojfiskar. Vill man uppleva något utöver det vanliga ska man gå från Baie Laraie till stranden Anse José. Denna väg tar en igenom djup mangroveskog, enorma granitformationer och förbi de gamla ruinerna från leprakolonin, som nu har blivit ett med naturen. Kolonin var aktiv mellan 1829 – 1965. När man väl har tagit sig till Anse José är det väl värt att besöka The Doctor’s house. Det är en kolonialvilla som idag verkar som ett museum där besökare får veta mer om Curieuse historia och ekologi.

Då ön är skyddad har man inte utvecklat någon turism eller industri på ön. Detta gör ön till en toppdestination för dagsutflykter. Det finns inga restauranger eller hotell på ön och för att få den bästa upplevelsen bokar man sin utflykt från ett hotell eller lokal resebyrå på Praslin. Dessa utflykter är ofta välorganiserade där mat och dryck är inkluderat. De flesta gör även stopp på öarna Cousin och Couisine på vägen till Curieuse.

Om man är intresserad av dykning är ett besök på Coral Garden eller Pointe Rouge ett måste, och för snorkling ta en tripp till St Pierre.
En snabbfärja från Mahé tar cirka 45 minuter och cirka 15 minuter med flyg, det är ingen större prisskillnad.

Anse Volbert på Praslin

Anse Volbert/Cote D’or är den mest populära stranden på Praslin. Med dess 2,5 kilometer långa strand och turkosblå vatten är den perfekt för vattensporter, sol och bad. Längsmed stranden hittar man ett bra utbud av boende, allt från budget till lyx. Trots att det anses vara ett av de mer turisttäta områdena på ön håller Anse Volbert ett lugnt tempo. Här finns en handfull restauranger och butiker och den större delen av all bebyggelse har man byggt vid strandens trädlinje. Det är bara ett fåtal hotell som ligger direkt på stranden.

Ifrån stranden kan man se öarna Curieuse, St Pierre och Chauve Souris. Chauve Souris ligger närmast stranden vilket gör att man antingen kan gå eller simma ut dit. De andra öarna ligger en båtresa bort och ditt hotell kan arrangera utflykter dit.

Guide till Seychellerna
Anse La Passe

Resa med barn

Seychellerna är väldigt barnvänligt och de flesta hotell är anpassade för hela familjen. Hotellen har ofta barnvaktsservice, barnklubbar och aktiviteter som man anordnar för tonåringar. De kanske mest uppskattade utflykterna med barn inkluderar besök hos jättesköldpaddorna, samt båtturer runt öarna.

Seychellerna är också en av de få ställen i tropikerna som inte kräver flertalet vaccinationssprutor, och det finns i princip inga farliga djur eller växter på öarna.

Stränderna är för det mesta mycket rena, och flera av stränderna är långgrunda vilket gör dem idealiska för besök med barnen.

Seychellerna för de yngre


Mahé
 Barnen älskar den botaniska trädgården (the Botanical Gardens) och de äldre barnen uppskattar Jardin du Roi där de kan se exotiska kryddor i sin naturliga miljö. De tycker även the Tea Factory är ett spännande utflyktsmål. Där lär sig barnen hur man odlar, skördar & förädlar te.

La Digue Besök the L’Union Estate, ett gammalt område för kokosnötsodling som numera är en spännande ”nöjespark” med det gamla plantagehuset, en kyrkogård från kolonialeran, ett båtvarv och jättesköldpaddor.

Praslin Om du bor på denna ö, boka in båtutflykter till grannöarna Cousin och Curiese där du garanterat kan få se jättesköldpaddor och massor av olika typer av exotiska fåglar.

När är bästa tiden att resa till Seychellerna?

Detta är ett exklusivt resmål och det kryllar inte av turister året runt. Området är vackert och behagligt året runt, men undvik augusti, jul och nyår (då det är som allra mest turister och priserna skjuter i höjden).

Absolut bästa tidpunkten för diverse vattenaktiviteter är under de vindfria månaderna april, maj och oktober. Vattentemperaturen ligger då runt 29 grader och vattnet är helt kristallklart. Gillar du att spana in exotiska fåglar? Besök då området i april, maj, september eller oktober. Ska du på fiskeresa? Då är det oktober till april som främst gäller. Ska du ge dig ut på vandring är de bästa månaderna maj till september som är lite svalare. Segling är en året runtaktivitet, men vindsurfing kräver lite starkare vindar så vi rekommenderar perioden mellan maj och september.

Seychellerna ligger utanför cyklonbältet (med undantag av några av de avlägsna, sydligaste öarna).

Läs mer om vädret på Seychellerna, samt vilka tider på året som är bäst att besöka Seychellerna beroende på vad man är ute efter.
Fakta och bra att veta inför resan till Seychellerna.

Kort video om Seychellerna

Skriv till info@seychellernaresor.nu för mer information om våra resor till Seychellerna.