Mat och restauranger på Seychellerna

Maten på Seychellerna bjuder in till en kulinarisk upplevelse utan dess like. Här finner man inspiration från det afrikanska, franska, indiska, kinesiska och brittiska köket. En fusion av traditionell matlagning i kombination med intressanta sammansättningar av råvaror och kryddor som ger en ny smakupplevelse. Det inhemska kreolska köket har härliga inslag av Västindien med kryddstarka rätter.

Det kreolska köket

Det kreolska köket är, likt språket, en blandning av influenser som gör maten mycket säregen. Här blandas den franska estetiken med den enkla asiatiska woken och indiska currykryddor med exotiska och färska råvaror. Missa inte att prova på lokala specialiteter som hajbiff eller papegojfisk.

Det seychelliska köket är oftast baserat på skaldjur, fisk (som till exempel barracuda, bläckfisk och king fish) och chili. Då det oftast är väldigt korta transportsträckor i Seychellerna är deras ingredienser av högsta kvalitet och dagsfärska.

Variationen är mycket stor, och man gillar starka kryddor. Det finns till exempel 10 olika typer av chili, var och en med en distinkt smak.

Fisk och skaldjur serveras oftast med råa frukter eller med kokta grönsaker. Kokosnöt och brödfrukt är två andra viktiga baser i det seychelliska köket.

Några av de mest populära rätterna är tamarindchutney, kokosnötfisk och riven grön papayasallad.

Restaurangutbudet på Seychellerna

Restaurangutbudet på Seychellerna är lika stort som fantastiskt och här finns mat från alla världens hörn och i varierande prisklasser. I en sagolik inramning och atmosfär kan du hitta dyra gourmetrestauranger med välkomponerade menyer, men utbudet av mindre restauranger som levererar utsökt mat till budgetpris är också stort. En huvudrätt ligger vanligtvis mellan 200 – 300 kronor. Vill man komma undan billigt kan man köpa färsk fisk direkt från fiskarna på stranden och tillaga den själv om man bor på ett ”self-catering”-lägenhetshotell. Det är också billigt, och mycket gott, att köpa lunchen på lokala marknader.

Det finns ett stort utbud av lokala restauranger men de kan vara svåra att hitta då lokalbefolkningen oftast äter hemma och turisterna på sina hotell.

Resa till Seychellerna
  • Är man sugen på att släcka törsten så varför inte prova den inhemska ölen SeyBrew som påminner om en tysk ljus öl.
  • En annan mycket populär dryck är palmvin (Kalou) som tillverkas av fermenterad sav från kokosnötspalmer.
  • Buka är en spritdryck tillverkad på sockerrör och den påminner därför mycket om karibisk rom.
  • Cocktails gjorda på Takamaka Bayrom är också mycket populära.
  • De vanligaste importerade vinerna att tillgå kommer från Frankrike och Sydafrika.
  • Till maten serveras det oftast lokalt mineralvatten, och efter maten serverar man ett te gjort av citrongräs, Citronelle.
  • Glöm inte bort att testa några av de läckra juicerna tillverkade av färska frukter eller kokosmjölk.

Några tips på bra restauranger:

Budget

La Pause – ligger i huvudstaden Victoria på ön Mahé. Här äter man bland annat fantastisk vegetarisk mat, som crêpes, baguetter och färskpressade juicer. Caféet är känt för sina franska delikatesser och familjära atmosfär. Adress: Revolution Avenue, Victoria, Mahé.

Fruita Cabana Bar – för den bästa vitaminkicken och de bästa fruktdrinkarna. Sagolik strandbar på Anse Source d’Argent beach på La Digue.
Adress: Anse Source d’Argent beach, La Passe, La Digue.

Baobab Pizzeria – här serveras goda pizzor till ett bra pris. Finns även andra italienska rätter att få.
Adress: Main Road, Beau Vallon, Mahé.

Medel

Chez Jules – restaurangen är enkelt inredd och här serverar man sagolik kreolsk mat till ett hyfsat pris. Menyn kantas av fisk- och skaldjursrätter och restaurangen har en avslappnat härlig atmosfär.
Adress: Anse Banane, La Digue.

La Perle Noire – det italienska köket dominerar med influenser från Medelhavet. Välsmakande fiskrätter i härlig atmosfär.
Adress: Beau Vallon, Mahé.

Laurier – belägen inne på ekohotellet Les Lauriers Eco Hotel ligger denna grillrestaurang som erbjuder en fantastisk buffé med en stor variation av grillat kött och fisk- och skaldjur. Atmosfären är välkomnande och familjär.
Adress: Côte d’Or, Anse Volbert, Praslin.

Exklusiva restauranger

Eden – anses vara en av topprestaurangerna i Seychellerna (den har bland annat fått högst betyg på Tripadvisor), restaurangen ligger i det lyxiga hotellet The H på Beau Vallon beach. Här sitter man med sanden mellan tårna och får åka med på en kulinarisk resa där köket levererar internationell högklassig mat. Fisk- och skaldjur serveras antingen som de är eller tillagade på den stora grillen. Restaurangen har även ett stort urval av kötträtter. Då restaurangen ligger på ett lyxhotell är atmosfären här av ett elegantare slag.
Adress: Bel Ombre Road, Beau Vallon, Mahé.

L’Indochine – fine dining på hög nivå. En hotellrestaurang som ligger på det lyxiga Kempinski Seychelles Resort i Baie Lazare på Mahé. Restaurangens specialitet är skaldjur, och med en mix av smaker från Europa och Indiska Oceanen får du en gastronomisk upplevelse du sent kommer glömma.
Adress: Anse Soleil road, Baie Lazare, Mahé.

Söker du efter specifikt vegetariska alternativ på Seychellerna?

Då har du kommit till rätt paradis. Utöver alla färskpressade juicer finns det massor av vegetariska alternativ, som till exempel olika typer av curryrätter med grönsaker. Lokala bufféer som återfinns lite här och var har också flera vegetariska alternativ som sallader och mangodesserter etc.

Seychellernaresor är en del av reseföretaget Kenzan Travel. Vi består av resebyråerna Afro-Caribbean Travel, Aktivresor & Kenzan Tours. 
Vi erbjuder resor till stora delar av världen och har varit verksamma sedan 1996. 
Ring eller maila oss! 
Telefon: 08-30 21 03 
Epost: info@seychellernaresor.nu

Populära resor till Seychellerna:

Kontakta oss så hjälper vi dig gärna med ett skräddarsytt förslag eller svarar på dina frågor:

Seychellernas turistbyrå: