Vädret på Seychellerna – bästa tiden på året att åka dit beroende på aktivitet

Seychellerna har ett tropiskt klimat vilket gör att det är varmt året om. Beroende på vad man har för intresse och avsikt med sin resa finns det så klart bättre och sämre perioder på året att resa hit beroende på vilken typ av semester man är ute efter. Observera dock att det är varmt året runt, och även under regnperioderna så rör det sig sällan om långa, utdragna regn. Det kommer vanligtvis ett par kraftiga skurar, sedan är det fint igen.

Vädret bestäms generellt av två monsunvindar

Från maj till oktober blåser den sydöstliga monsunvinden in och perioden är relativt torr. Den når sin topp i juli och augusti då lufttemperaturen ligger omkring 27 grader. Havet är allt annat än lugnt och vågorna är stora.
I november drar den ”tidiga” nordvästliga monsunvinden in och för med sig varmare vindar och det är starten på regnperioden.
När den riktiga nordvästmonsunen väl sätter igång från december till mars kan man räkna med mycket regn där december och januari är de våtaste månaderna. Under denna period är vegetationen grön, vindarna lätta och solen som starkast.
Cyklonperioden är också under denna period men observera att cyklonerna brukar endast drabba de isolerade öarna i söder.

Nordvästliga monsunvindarna avtar sedan och efter kommer den lugnaste och varmaste månaden som är april (ca 28 grader).

Resa till Seychellerna
Seychellerna ligger i tropikerna

Tång & alger följer monsunvindarna

Inte nog med att monsunvindarna styr vädret på Seychellerna, de styr också över vart alger och tång tar vägen. Dessa är dock helt naturliga och ofarliga, men det är inte alltid så njutbart att simma bland tång och alger, och därför kan det vara bra att hålla reda på vart de tar vägen.
Från maj till september piskar den kallare och torrare sydostmonsunvinden upp havet kring sydvästra Mahé vilket gör att tång och alger sedan sköljs upp på ön Praslins södra kust.
Från oktober till april drar den nordvästra monsunvinden in alger och tång på Praslins strand Côte d’Or och förs då med stora vågor och starka strömmar längs med Mahés nordvästra kust.
Man kan generellt säga att det är mer troligt att man stöter på alger och tång längsmed Praslins långa kuststräcka än i vikarna i Mahé och på La Digue.

Då vädret numera blir mer och mer oförutsägbart på grund av de globala klimatförändringarna är det värt att komma ihåg att det är inga avstånd mellan öarna i Seychellerna. Skulle man råka ut för tång och alger på en strand så kan man räkna med att där finns en annan strand i närheten utan vare sig tång eller alger.

Olika säsonger för olika aktiviteter i Seychellerna

Stränder och vatten

Majoriteten av stränderna i Seychellerna är fantastiska året om. Planerar man att tillbringa sin tid på Mahés eller Praslins sydöstra sida är det som bäst under månaderna oktober till april. Då är vattnet lugnt och stilla för att ge sig ut och simma. Sydvästkusten på Praslin kommer även att ha mindre tång och alger.

Regn

Som mest faller regnet under november och januari i Seychellerna. Med det sagt brukar det vara korta skurar med regn, några timmar under dagen och inte hela dagar.
Med andra ord är detta inget man behöver tänka på när man ska ta sitt beslut om när man ska åka.
De torraste månaderna i Seychellerna är juni, juli och augusti.

Värme

Då klimatet är väldigt behagligt i Seychellerna är oftast värmen inget problem. Nattemperaturen går aldrig över 25 grader vilket gör det lätt att sova. Nästan alla hotell erbjuder air condition på rummet. De varmaste månaderna är mars, april och maj och för dem som vill ha lite svalare väder är bästa tiden mellan juli till oktober.

När är bästa tiden för en smekmånad på Seychellerna?

Seychellerna är det perfekta resmålet för att åka på smekmånad.
Är man ute efter lugn och stillsamhet där barnfamiljerna inte är dominerande ska man undvika att åka dit under Europas skollov, vilket är under juli, augusti och december samt under påsken. Skriv till info@seychellernaresor.nu så berättar vi mer om vilka typer av paketresor vi kan erbjuda.

Det perfekta resmålet för bröllop eller smekmånad

Delfin- och valsäsong

Under de stillsamma månaderna oktober till november är det valhajsäsong i Seychellerna. Valhajen simmar in till öarna vid Bird Island för att äta plankton och har man tur kan man även se knölvalar, kortfenad grindval och sydkapare. Dessa enorma djur är stora och magnifika och de påminner en om hur liten man är i det massiva havet Indiska Oceanen.
Har man turen med sig kan man även få syn på små grupper av delfiner som simmar längs med båten.

Fågelskådning på Seychellerna

Säsong: april – parningssäsong, maj – september – sottärnor häckar, oktober – flyttfåglar
Den bästa tiden för fågelskådning är från april till oktober beroende på vad man vill se.

Dykning och snorkling

 Säsong: april till maj och oktober till november
Dykning är faktiskt bra året om i Seychellerna och på dykcentren kan man alltid få information om vart man ska åka för att få bästa sikt. Med det sagt är de bästa förhållanden under vattnet i början av april till maj och från oktober till november. Då kan man räkna med en sikt på 30 meter och vattentemperaturen kan nå ända upp till 29 grader.
I vattnet kan man se ett stort antal fantastiska fiskar och djur som revhaj, fjärilsfisk, ängelfisk, soldatfisk, ekorrfiskrockor och världens största fisk valhajen. På de yttre öarna kan man se sköldpaddor, rockor och hammarhaj.
St Pierre är en ö som ligger alldeles intill Praslin, den är känd för sin fantastiska snorkling.

Segling

 Säsong: maj – oktober
Segling i Seychellerna passar bra året om men för de som gillar starkare vindar är maj och oktober de bästa månaderna då vattnet bjuder till fler utmaningar.
För dem som vill ha en lugn och stillsam segling är det bäst att ge sig ut mellan oktober och april.
I januari går The Seychelles Sailing cup av stapeln och i oktober är det Beau Vallon Regatta. The International Fishing Competition hålls i november.

Vindsurfing och surfing

Säsong: maj – september
Vind- och vågsurfing är som bäst när den sydöstra monsunvinden drar in vilket är från maj till september. Då piskar vinden upp havet och det blir perfekta förhållanden för surfing. De bästa vågorna hittar man bland annat på Grand Anse, Anse Gauelette och Anse Forbans på ön Mahé eller på Anse Patate och Anse Coco på ön La Digue.
Man kan även surfa när den nordvästra monsunvinden drar in under oktober, november och december. De bästa vågorna hittar man på Anse Lazio på ön Praslin.

LÄS MER OM

Res till Seychellerna

Seychellernaresor är en del av reseföretaget Kenzan Travel. Vi består av resebyråerna Afro-Caribbean Travel, Aktivresor & Kenzan Tours. 
Vi erbjuder resor till stora delar av världen och har varit verksamma sedan 1996. 
Ring eller maila oss! 
Telefon: 08-30 21 03 
Epost: info@seychellernaresor.nu

Populära resor till Seychellerna:

Kontakta oss så hjälper vi dig gärna med ett skräddarsytt förslag eller svarar på dina frågor:

Seychellernas turistbyrå: