Venn’s Town består idag av ruinerna av den missionsstation som 1875 byggdes här och fick namnet Venn’s Town. Att kalla det stad är egentligen att ta i. Här fanns en skola med två sovanläggningar (en för pojkar & en för flickor), ett hus för rektorn och hans familj, ett tvätteri, hyddor för dem som arbetade här, några verkstäder, ett lager och ett kök.
Missionsstationen drev ett antal större odlingar av bl.a kakao och vanilj. När den första pojken gick bort anlades även en begravningsplats.
Skolan här byggdes för befriade slavars barn och när skolan öppnades 1876 gick här totalt 37 barn, 20 pojkar och 17 flickor. Skolans drevs av missionen och var inriktad på praktiska studier. I skolan fick de därför förutom bibelstudier lära sig psalmsång, möbelsnickeri och trädgårdsarbete. Undervisningen skedde på engelska, creole och swahili.
I slutet av 1800-talet blev Seychellerna en fristad för befriade slavar. Royal Navy förde människor hit befriade från slavhandelsskepp längs Östafrikas kust. De vuxna fick arbete på lokala plantager medans Venns Town mission gav deras barn grundläggande utbildning.
Detta var en avgörande punkt i Seychellernas historia, eftersom dessa familjer och deras ättlingar för alltid skulle förändra den kreolska Seychellois identitet som lever kvar än idag.
1972 besöktes platsen av Drottning Elisabeth som då invigde den utsiktsplats som fortfarande finns här.
Venn’s Town ligger längs den sydvästra gränsen av nationalparken Morne Seychellois på en plats med hänförande utsikt över Mahe’s västra kust och böljande smaragdgröna kuperade landskap. Du kommer hit genom att köra den extremt krokiga Sans Soucis Rd antingen från huvudstaden Victoria eller från Port Glaud. Längs vägen kan du även passa på att vandra vid Salazie Trail, bada i vattenfallet Sauzier eller besöka tefabriken.
Bild: Cathinka Ingman, Algarve