Vandra på Seychellerna - Mahé

Vandra på Seychellerna – Mahé

Att vandra kanske inte är det första du tänker på när du hör Seychellerna men faktum är att du har ganska många leder att välja mellan om du känner för att vandra på Seychellerna när du är här. Lederna är inte jättelånga men det är ganska skönt eftersom solen, den tryckande värmen och höga luftfuktigheten gör det tillräckligt jobbigt. Lederna ligger ganska ensligt så räkna inte med att det finns dricka eller något att äta i närheten så se till att packa ner ordentligt med vatten och något att stoppa i magen. Annat som är bra att ta med med är solskydd, ännu mer vatten, laddad mobil, något att ha på huvudet och en kamera.

Många av vandringarna på Mahé hittar du i nationalparken Morne Seychellois som är ca 1 mil lång och 4 km bred. Det innebär att den upptar ca 20% av landmassan. Parken genomskärs av Sans Souci Rd och det är från den vägen många vandringar utgår. Det finns fler än de vi nämner här. Är du nyfiken kan du läsa mer hos Seychellernas turistbyrå.

Nedan presenterar vi ett urval av vandringar på Mahé, Seychellerna. Från norr till söder.

Vandringsleder via kartan:

Anse Major Trail

För att hitta startpunkten till denna led tar du helt enkelt bara bilen tills Bel Ombre Rd tar slut (sydlig riktning). Leden är ganska enkel men du är mycket exponerad mot Seycehellernas brinnande sol så se till att skydda dig ordentligt med solskydd och huvudbonad.

Du följer stigen som leder uppåt tills du når ca 100 möh och där går du sedan över de nakna granitklipporna med skön utsikt över havet och över Morne Seychellois nationalpark.  Efter ca en timmes vandring leder stigen dig ner till stranden Anse Major. Leden är tydligt markerad.

Startpunkt: -4.61877, 55.39751
Entréavgift: Nej
Tidsåtgång: 1-2 tim, t&r 4km

Mount Copolia

Ca 6 km från Victoria längs Sans Souci Rd, vid Val Riche, hittar du startpunkt till Copoliavandringen. Det här är en av få vandringar på Seychellerna som kräver en mindre entréavgift men då har du också tillgång till toalett vid start/mål. Copolia trail är välmarkerad med blå/gula markeringar. Stigen är kantad av kryddor som kanel och vanilj och när du når målet har du en strålande utsikt över östra Mahé. Leden innehåller några brantare delar.

Passar bra att kombinera med ett besök i huvudstaden Victoria.

Startpunkt: -4.646097, 55.452557
Entréavgift: Ja
Tidsåtgång: ca 2 timmar, t&r 3,5 km

Vandra på Seychellerna
BIld av Marta I. Seco från Pixabay 

Morne Blanc

Även denna vandring utgår från Sans-Souci-vägen och du hittar starten på leden ungefär 300 meter ovanför tefabriken. Leden är välmarkerad och går uppför ca 450 höjdmeter varför den är lite krävande. Målet är utsiktsplatsen på Morne Blanc (ca 650 möh) som bjuder på hänförande utsikt över västra Mahé. Här går du omgiven av teplantagen & skogen och kanske även av ljuden från en av världens minsta grodarter, Sooglossus gardineri. Grodarten är endemisk på Seychellerna. Sannolikheten att du ska se den är dock minimal då den enbart är en centimeter lång.

Lämna inte leden då omgivningarna är fulla av håligheter som lätt gör att du kan skada dig.

Passa på att besöka teplantagen när du är här. Antingen kan du gå en visning av plantagen där både te och kaffe odlas eller bara besöka shopen för att handla lite souvenirer. För öppettider se här

Startpunkt: -4.661193, 55.437733
Entréavgift: Nej
Tidsåtgång: Ca 1,5 timmar, t&r 3,5 km

Salazie Trail

Om du kommer från Victoria på Sans-Souci-vägen letar du efter skylten till vänster och kör några tiotals meter nerför skogsstigen där du kan parkera bilen. 

Leden Salazie är en lättvandrad led, särskilt den första delen följer en liten skogsväg. Vägen går genom odlad mahognyskog och teplantager. Den sista delen av leden är mer utmanande och passerar genom tät skog och nerför en smal stig mellan skog och stenblock. Du har nått målet när du till sist når en privatbostad. Ungefär halvvägs har du en utsikspunkt med riktigt vacker utsikt över land & hav i väster.

Startpunkt: -4.65203, 55.44511
Entréavgift: Nej
Tidsåtgång: 2-3 tim, t&r 6 km

Vandring på Seychellerna

Glacis La Reserve trail

Leden Glacis La Reserve är en kort, enkel vandring som är perfekt att kombinera med ett besök på Takamaka romdestilleri. Följ bara vägen Montagne Posee Rd som går från Anse aux Pins på sydöstra delen av Mahe till Anse Boileau på sydvästra. Parkera vid Cable&Wireless stationen längs vägen. Leden går söderut och slingrar sig genom en av de mest imponerande palmskogarna på Mahé med granitklippor och stenblock. Du får tre fantastiska utsiktspunkter längs vägen med utsikt över flera olika områden i Mahé.

Startpunkt: -4.70677, 55.50045
Entréavgift: Nej
Tidsåtgång: 1 tim t&r

BIld av Peggy und Marco Lachmann-Anke från Pixabay 

Anse Capucin trail

Anse Capucin är en omarkerad led på sydöstra Mahé och en av få leder på den här delen av ön. Stigen hittar du på södra änden av Anse Marie-Louise. Den är lite gömd så du kan få leta lite. Stigen följer sedan kusten och du går i ca 45 minuter tills du når ett hus där du tar vänster ner till Anse Capucins. Vill du gå längre kan du istället fortsätta rakt fram vid huset och gå ytterligare ca 2 km på ännu mindre stigar. Till slut når du Anse Petite Boileau. Tänk bara på att på den här delen av Seychellerna är strömmarna i havet mycket starka och bad rekommenderas inte.

Startpunkt: Södra änden av Anse Marie Louise
Entréavgift: Nej
Tidsåtgång: 1,5 tim t&r (till Anse Capucin)

Trevlig vandring!

 

 

Seychellernaresor är en del av reseföretaget Kenzan Travel. Vi består av resebyråerna Afro-Caribbean Travel, Aktivresor & Kenzan Tours. 
Vi erbjuder resor till stora delar av världen och har varit verksamma sedan 1996. 
Ring eller maila oss! 
Telefon: 08-30 21 03 
Epost: info@seychellernaresor.nu

Populära resor till Seychellerna:

Kontakta oss så hjälper vi dig gärna med ett skräddarsytt förslag eller svarar på dina frågor:

Seychellernas turistbyrå:

Relaterade blogginlägg: