Marie Antoinette - kreolsk mat på Seychellerna

5 maträtter du måste prova på Seychellerna

Seychellerna har ingen ursprungsbefolkning utan befolkades först av en grupp franska och senare brittiska bosättare, som tog in slavar från västra Afrika och köpmän från öst.
Den mångkulturella mixen i befolkningen återspeglas till fullo i det kreolska köket med influenser från södra Asien, Kina, Madagaskar, Europa och Västafrika och är en briljant mix av läckra smaker.

Kryddorna är extremt viktiga i det kreolska köket och de flesta rätterna innehåller vitlök, ingefära & chili. Andra populära kryddor är vanilj, kanel, kryddnejlika & muskot.

Nästan varje måltid innehåller frukt eftersom det finns gott om dem på Seychellerna. Här hittar du mango, avokado, ananas, meloner, bananer, apelsiner, grapefrukt och jackfrukt alla som gärna används som tillbehör till maten.

Populära grönsaker är aubergine, gurka, pumpa & kinakål. Och till i princip allting serveras numera ris som har ersatt den tidigare kassavan.

Ett utmärkt sätt att få ett hum om den kreolska maten är att börja din Seychellernaresa med ett besök på restaurangen Marie Antoinette i huvudstaden Victora. Här serveras en fast meny, som ett kreolskt smörgåsbord där du kan hitta just din favorit i det kreolska köket.

Du kan läsa mer om maten och restauranger på Seychellerna här.

Grillad färsk fisk – pwason griye

Med i princip konstant tillgång till havet var du än befinner dig, är inte konstigt förstås att en av de populäraste rätterna i en önation som Seychellerna är fisk. Fiskcurryn är populär men kanske allra helst äts fisken grillad. Utan att krångla till det bara snitta den några gånger så kryddningen i form av vitlök, chili & ingefära enklare tränger in. Enkelt och gott. En populär variant är att grilla den insvept i ett bananblad.

Bläckfiskcurry – kari koko zourit

Curry’s i alla former är omåttligt populärt på Seychellerna och deras flaggskepp kanske ändå är bläckfiskcurryn. Den serveras endast under den tid då det är möjligt att fiska bläckfisk på Seychellerna. Nedan kan du se ingredienserna till en god bläckfisk curry. Tänk på att bläckfisken behöver kokas rejält för att bli mör.

 • 1 bläckfisk
 • 4 dl kokosnötsmjöl
 • 2 äggplantor (skalade & tärnade)
 • 3 tsk saffran
 • 1 tsk masalapulver
 • 4 klyftor finhackad vitlök
 • 1 msk riven färsk ingefära
 • 3 kanelstänger 
 • 3 tsk matolja
 • salt & peppar
  (recept från International Cousine)

Korvgryta – Sosis rougay

En härligt mustig korvgryta som såklart helst ska vara gjord på lokalproducerad korv. Denna korv är ofta saltat vilket ger en bra sälta till grytan. Grytan är baserad på en tomat- och löksås kryddad med vitlök, färskriven ingefära och chili. En variant på grytan där korven är utbytt mot saltad fisk är en annan populär rätt i öriket.

Banan i kokosmjölk – Banann ladob

Med över 20 olika sorters bananer som odlas på öarna så är det såklart inte konstigt att det är en vanlig ingrediens i den seychelliska maten. Kanske främst som efterrätt men även matbananen används här. Du kan få bananer stekta i smör & socker, flamberade i konjak eller stekta som chips. Men kanske allra mest populärt, banann ladob. Här kokar du bananen i kokosmjölk och kryddar med vanilj, socker, muskot, kardemumma & kanel. Mums.

Fladdermuscurry – för den mer våghalsiga

Vill du testa något väldigt annorlunda på din semester kan vi föreslå fladdermuscurry. Olikt många andra platser i världen så har fladdermössen på Seychellerna inga virus och är därför säkra att äta och har tidigare varit en populär ingrediens i det seychelliska köket men kanske idag mer är för turisterna. Är du våghalsig och vågar prova – se upp för alla småben!

Massor av mera information om fladdermuscurry kan du läsa här.

Nu hoppas vi att vi har fått er att bli riktigt nyfikna på att prova massor av nya rätter när ni kommer till Seychellerna!


Publicerat

i

Etiketter:

Seychellernaresor är en del av reseföretaget Kenzan Travel. Vi består av resebyråerna Afro-Caribbean Travel, Aktivresor & Kenzan Tours. 
Vi erbjuder resor till stora delar av världen och har varit verksamma sedan 1996. 
Ring eller maila oss! 
Telefon: 08-30 21 03 
Epost: info@seychellernaresor.nu

Populära resor till Seychellerna:

Kontakta oss så hjälper vi dig gärna med ett skräddarsytt förslag eller svarar på dina frågor:

Seychellernas turistbyrå:

Relaterade blogginlägg: